Pizza ziemniaczana z wędzonym twarogiem, porem, boczkiem i śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszna pizza ziemniaczana z porem, wędzonym twarogiem i porem zero waste. Ciasto zrobione z ziemniaków, które pozostały z obiadu.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
    szklanka ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
    20 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki letniej wody
    płaska łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka miodu wielokwiatowego

    biała część pora
    opakowanie śmietany 18%
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczka kminku
    sól i pieprz do smaku
    100 g boczku pokrojonego w kostkę
    opakowanie białego twarogu wędzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Pizza ziemniaczana z wędzonym twarogiem, porem, boczkiem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zgnieść elastyczne ciasto tak, aby odstawało od ręki.. Odstawić do wyrośnięcia do godziny.
    Pora drobno posiekać i udusić na patelni na łyżce oleju. Dodać śmietanę 18%, pół łyżeczki kminku oraz sól i pieprz do smaku.
    Nastawić piekarnik na 250˚C. Z wyrośniętego ciasta uformować okrąg. Rozłożyć równomiernie farsz, posypać boczek oraz pokruszyć po wierzchu pół opakowania wędzonego twarogu.
    Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 min.

    Po wypieczeniu pizzę posypać resztą wędzonego twarogu i natką pietruszki.

Porady

60 minut wyrastanie 20 minut pieczenie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować