Przepyszna pizza ziemniaczana z porem, wędzonym twarogiem i porem zero waste. Ciasto zrobione z ziemniaków, które pozostały z obiadu.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
350 g mąki orkiszowej jasnej
szklanka ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
20 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
biała część pora
opakowanie śmietany 18%
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczka kminku
sól i pieprz do smaku
100 g boczku pokrojonego w kostkę
opakowanie białego twarogu wędzonego
Pizza ziemniaczana z wędzonym twarogiem, porem, boczkiem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zgnieść elastyczne ciasto tak, aby odstawało od ręki.. Odstawić do wyrośnięcia do godziny.
Pora drobno posiekać i udusić na patelni na łyżce oleju. Dodać śmietanę 18%, pół łyżeczki kminku oraz sól i pieprz do smaku.
Nastawić piekarnik na 250˚C. Z wyrośniętego ciasta uformować okrąg. Rozłożyć równomiernie farsz, posypać boczek oraz pokruszyć po wierzchu pół opakowania wędzonego twarogu.
Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 min.
Po wypieczeniu pizzę posypać resztą wędzonego twarogu i natką pietruszki.
Komentarze