Pizza ziemniaczana z pieczarkami i rukolą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Pizza jest doskonała na kolację ale może też stanowić syty i smaczny obiadek. Dzięki dodaniu ziemniaków do ciasta jest ono bardziej pulchne.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę (wymiary 34 x 34 cm):
    CIASTO:
    6 dkg drożdży
    ¾ szklanki letniej wody
    1 ½ łyżeczki cukru
    5 ½ szklanek mąki pszennej
    1 1/3 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju
    2 ugotowane ziemniaki
    szczypta soli
    ponadto:
    pęczek rukoli
    około 10 suszonych pomidorków
    20 dkg pieczarek
    puszka kukurydzy
    puszka fasoli czerwonej
    25 dkg sera żółtego
    5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    przyprawa do pizzy
    oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza ziemniaczana z pieczarkami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem, jak się rozpuszczą mieszamy z wodą. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i podpiekamy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  • 3. Podpieczoną pizzę smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy nim pizzę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, delikatnie podsmażamy i wykładamy na cieście.
  • 4. Połowę rukoli rwiemy na mniejsze kawałki i dajemy na pieczarki a na nią osączoną kukurydzę i fasolę. Pomidorki kroimy w plasterki i wykładamy na wierzchu pizzy.
  • 5. Całość osypujemy oregano i zapiekamy jeszcze około 15 minut. Przed podaniem na pizzy układamy pozostałą rukolę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować