Pizza ziemniaczana z pieczarkami

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pizza upieczona z ciasta ziemniaczanego, przełożona smażonymi pieczarkami z cebulą i żółtym serem.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    3/4 kg ziemniaków ugotowanych
    1 jajko
    1 łyżka masła
    5 dag startego żółtego sera
    2 czubate łyżki pszennej mąki
    pół pęczka natki pietruszki
    spora szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz

    nadzienie:
    3/4 kg pieczarek
    2 spore cebule
    5 łyżek oleju
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz

    do posypania:
    10 dag pokrojonego żółtego sera
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza ziemniaczana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obierz, odkrój końcówki, pokrój na plasterki. Obraną cebulę pokrój na grube piórka. Natkę drobno posiekaj.
    Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kostkę o boku około 2 cm, zalej zimną wodą, lekko posól, postaw na ogniu i gotuj do średniej miękkości.
    Kiedy ziemniaki się gotują, rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez minutę. Dodaj pieczarki i często mieszając smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż pieczarki zaczną być miejscami wyraźnie brązowe. Dopraw solą i pieprzem.
    Ugotowane ziemniaki odcedź dokładnie, odstaw na kilka minut do przestudzenia.
    Formę do pizzy wysmaruj masłem .
    Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz, natkę oraz świeżo startą gałkę. Rozgnieć i dokładnie wymieszaj. Dodaj starty żółty ser i dokładnie wymieszaj.
    Przełóż masę ziemniaczaną do formy – wyrównaj, zrób dużo widelcem dużo dziurek.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekaj przez około 15 minut, aż placek ładnie się przyrumieni na brzegach.
    Wyjmij z piekarnika, rozłóż na pizzy pieczarki z cebulę, posyp je serem. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez 5-7 minut, aż ser zacznie się przypiekać, a pieczarki na brzegach zaczną być chrupkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować