Pizza ze szpinakiem, pieczarkami i francuską nutą

0 (0 ocen)

  • 55 min

Może stanowić zarówno elegancką przystawkę jak i obiad. Doskonała na gorąco i na zimno.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1/2 szklanki maki pszennej,
    - 1/4 szklanki mąki kukurydzianej,
    - 2,5 dag drożdży,
    - 1/4 szklanki ciepłej wody,
    - łyżeczka oliwy,
    - szczypta cukru,
    - sól, pieprz.
    Farsz:
    - 30 dag pieczarek,
    - 25 dag szpinaku (najlepiej świeżego, ewentualnie mrożonego),
    - 4 łyżki sosu pomidorowego,
    - 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy,
    - 15 dag startego na tarce o drobnych oczkach, żółtego sera,
    - ząbek czosnku,
    - 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
    - sól morska, czarny pieprz, słodka papryka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Pizza ze szpinakiem, pieczarkami i francuską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, ciepłej (nie gorącej!) wody, szczypty soli i cukru oraz
    łyżeczki mąki przygotuj zaczyn, odstaw w ciepłe miejsce do
    wyrośnięcia.
    Pozostałe obie mąki przesiej do miski przez sito, dodaj wyrośnięte
    drożdże, oliwę z oliwek i zagnieć na gładkie ciasto.
    Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw do
    wyrośnięcia.
  • 2. Szpinak zblanszuj (wrzuć do wrzątku na ok. 1 minutę i zahartuj w zimnej wodzie) - w przypadku mrożonego dokładnie rozmróź i osącz na sicie.
    Łyżeczkę oleju rozgrzej, wrzuć drobno posiekany czosnek i szpinak, smaż ok. 2 minuty, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, ostudź.
  • 3. Pieczarki oczyść, nóżki i kapelusze pokrój w plasterki, posyp solą i odstaw. Po około 5 minutach osącz z nadmiaru wody.
    Resztę oleju rozgrzej, podsmaż na złoty kolor pieczarki, oprósz pieprzem i słodką papryką.
  • 4. Ciasto rozwałkuj na cienki placek (lub dwa mniejsze), uformuj nieco grubszy brzeg, środek ciasta nakłuj kilkakrotnie widelcem, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Rozsmaruj sos pomidorowy, wyłóż pieczarki i szpinak, posyp tartym serem.
    Brzeg pizzy posmaruj musztardą.
    Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować