Pizza ze szpinakiem, pieczarkami i francuską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, ciepłej (nie gorącej!) wody, szczypty soli i cukru oraz
łyżeczki mąki przygotuj zaczyn, odstaw w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Pozostałe obie mąki przesiej do miski przez sito, dodaj wyrośnięte
drożdże, oliwę z oliwek i zagnieć na gładkie ciasto.
Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw do
wyrośnięcia.
2.Szpinak zblanszuj (wrzuć do wrzątku na ok. 1 minutę i zahartuj w zimnej wodzie) - w przypadku mrożonego dokładnie rozmróź i osącz na sicie.
Łyżeczkę oleju rozgrzej, wrzuć drobno posiekany czosnek i szpinak, smaż ok. 2 minuty, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, ostudź.
3.Pieczarki oczyść, nóżki i kapelusze pokrój w plasterki, posyp solą i odstaw. Po około 5 minutach osącz z nadmiaru wody.
Resztę oleju rozgrzej, podsmaż na złoty kolor pieczarki, oprósz pieprzem i słodką papryką.
4.Ciasto rozwałkuj na cienki placek (lub dwa mniejsze), uformuj nieco grubszy brzeg, środek ciasta nakłuj kilkakrotnie widelcem, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozsmaruj sos pomidorowy, wyłóż pieczarki i szpinak, posyp tartym serem.
Brzeg pizzy posmaruj musztardą.
Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 st.C.
Komentarze