Pizza ze schabem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 1/2 szklanki wody i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20min.
2. Przygotowany rozczyn, mąkę, oliwę, sól, resztę wody mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być miękkie i nieklejące (gdy jest za rzadkie dodajemy mąkę, gdy jest za gęste wodę). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40min).
3. Wałkujemy ciasto i formujemy okrągły placek. Układamy ciasto na wysmarowanej oliwą blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min.
4. Schab kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, śliwki przekrawamy na pół i wyciągamy pestki.
5. Przecier pomidorowy mieszamy z oregano, bazylią, cukrem i solą. Przygotowanym sosem pomidorowym smarujemy ciasto i posypujemy połową startego żółtego sera .
6. Układamy plasterki schabu, paprykę i śliwki. Posypujemy pozostałym serem.
7. Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i pieczemy około 15 min.
11. Upieczoną pizzę możemy udekorować świeżymi listkami bazylii lub szczypiorkiem.
Porady
Zamiast schabu do pizzy możemy dodać inne pieczone mięso lub wędlinę.
Komentarze