PIZZA Z ZIEMNIAKAMI, POREM I PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna domowa pizza, którą zapewne pokochacie!

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    17 g świeżych drożdży,
    2/3 szklanki ciepłej wody,
    2 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta),
    1/4 łyżeczki soli,
    1/2 łyżeczki cukru,
    łyżka oliwy.
    Składniki na farsz:
    mały por,
    3-4 ugotowane ziemniaki
    40 dag pieczarek,
    15 dag szynki,
    30 dag sera żółtego,
    oregano,
    koncentrat pomidorowy,
    bazylia,
    majeranek,
    pieprz,
    sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z ziemniakami, porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i ciepłą wodę. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.
    W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto.
    Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę. Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki, kilka razy rzucam je na blat. Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.
    Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!).
    Pieczarki i pora kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu (aż woda wyparuje).
    Ziemniaki kroję w plastry.
    Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku.
    Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem.
    Zaczynam rozkładać składniki: szynka, ziemniaki, podsmażone warzywa i ser. Całość posypuję oregano.
    Pizzę piekę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować