Składniki na ciasto:
17 g świeżych drożdży,
2/3 szklanki ciepłej wody,
2 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta),
1/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru,
łyżka oliwy.
Składniki na farsz:
mały por,
3-4 ugotowane ziemniaki
40 dag pieczarek,
15 dag szynki,
30 dag sera żółtego,
oregano,
koncentrat pomidorowy,
bazylia,
majeranek,
pieprz,
sól.
Pizza z ziemniakami, porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i ciepłą wodę. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.
W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto.
Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę. Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki, kilka razy rzucam je na blat. Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.
Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!).
Pieczarki i pora kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu (aż woda wyparuje).
Ziemniaki kroję w plastry.
Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku.
Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem.
Zaczynam rozkładać składniki: szynka, ziemniaki, podsmażone warzywa i ser. Całość posypuję oregano.
Pizzę piekę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).
Komentarze