Pizza na cienkim cieście, z dodatkiem ananasa, papryki konserwowej i oliwek
Składniki:
Porcja ciasta na pizzę przygotowanego według przepisu:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-na-pizze-moj-przepis-podstawowy
ketchup do posmarowania ciasta
przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria
1 cebula
mała łyżeczka oleju
szczypta soli
1 wędzona noga z kurczaka
2 plastry ananasa z syropu
kilka dużych zielonych oliwek bez pestek
3 kawałki papryki marynowanej
10 dag sera gouda wiórki
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Pizza z wędzonym kurczakiem i marynowaną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Lekko ją posoliłam, a pod koniec podlałam odrobiną wody, żeby dobrze zmiękła. Smażyłam jeszcze chwilę, żeby woda odparowała . Mięso kurczaka oddzieliłam od kości i pokroiłam w kawałki. Oliwki osączyłam z zalewy, przekroiłam na pół i pokroiłam w plasterki. Kawałki papryki odkroiłam od skórki (nie jest to konieczne, ale moja była dość miękka i skórka właściwie sama odchodziła) i pokroiłam je w paseczki. Plastry ananasa osączyłam z syropu i pokroiłam na kawałeczki.
2.Ciasto rozwałkowałam cienko na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę.
Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy.
3.Rozłożyłam równomiernie przygotowane składniki, na koniec obsypałam startym żółtym serem.
4.Odstawiłam na bok do czasu nagrzania piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem.
Komentarze