Pyszna pizza na bardzo puszystym cieście. Przygotowałam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Sprawdzi się również na kolację lub przekąskę.
1 godz. 50 min
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 i pół dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
około 150 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 puszka tuńczyka w oliwie ( 25 dag )
1 kulka sera mozzarelli ( 12,5 dag )
4 łyżki kukurydzy z puszki
zioła prowansalskie według uznania
przyprawa do pizzy
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
ulubiony ketchup
Pizza z tuńczykiem, kukurydzą i serem mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
2.Następnie dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3.Tuńczyka i kukurydzę dokładnie osączamy na gęstym sicie. Ser mozzarella dokładnie osuszamy z zalewy i kroimy w plasterki.
4.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy około 23 cm posmarowanej cieniutko masłem. Ciasto z wierzchu smarujemy ketchupem i kładziemy tuńczyka z kukurydzą. Oprószamy ziołami prowansalskimi i przyprawą do pizzy.
5.Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia na pizzy rozkładamy ser i pieczemy, aż ser się rozpuści.
Komentarze