Ciasto na pizzę - gruby spód i puszyste brzegi. Dodatki do pizzy mogą być już dowolne - wasze ulubione - u mnie dziś z szynką oraz pieczarkami.
2 godz. 10 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
ciasto:
500 g mąki,
40 g drożdży świeżych,
ok 250 ml ciepłej wody,
2 łyżeczki soli,
szczypta cukru,
2 łyżki oleju
dodatki:
350 g sera żółtego (może być też 300 g żółtego i 50g mozzarella)
5 plastrów szynki,
200 g pieczarek
2 łyżki przecieru pomidorowego,
suszona bazylia
świeży pomidor
Pizza z szynką i pieczarkami (ciasto na pizzę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę mieszamy z solą oraz zaczynem na początku za pomocą łyżki. Dodajemy olej i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na półtorej godziny.
2.W tym czasie ser ścieramy na grubych oczkach, Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę.
Ciasto wyjmujemy z miski, podsypujemy mąką ugniatamy przez chwilę, formujemy kulkę i za pomocą palcy spłaszczamy zaczynając od środka.Ciasto będzie "wracać", ale powtarzając ruch kilka razy -ciasto zacznie się rozciągać. Zostawiamy większe brzegi.
3.Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Spód smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy bazylią oraz częścią sera. Układamy pieczarki oraz szynkę i pozostały ser.
Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15minut.
Komentarze