Pizza z serowym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Wszystko wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na okrągły placek ok. 30 cm.
2.Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. 2/3 sera wykładamy po brzegach placka. Zwijamy je do środka. Środek pizzy smarujemy sosem meksykańskim. Następnie układamy pokrojone w plastry pieczarki oraz kawałki czerwonej papryki. Na wierzchu całość obsypujemy kukurydzą. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220*C na ok. 15 minut. Pod koniec rozkładamy resztę sera.
Komentarze