Pizza z serowym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze zalewam odrobiną ciepłej wody, dodaję szczyptę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie mieszam z resztą składników i wyrabiam elastyczne ciasto. Zostawiam do wyrośniecia. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju , dodaję pokrojoną w paseczki paprykę i przekrojone na pół pomidorki. Wszytsko razem podsmażam i doprawiam solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę/ formę do tarty (uprzednio smaruję odrobiną oleju) Na brzegi ciasta nakładam wokół starty ser i zakładam "takie zakładki" mocno dociskając ciasto. Smaruję sosem pomidorowym i posypuję przyprawą do pizzy, układam szynkę, Pomiędzy szynkę wykładam farsz z patelni. Pizzę piekę około 3-0 minut w 180 st. pod koniec posypuję jeszcze odrobiną startego sera.
Komentarze