Pizza z serowym brzegiem

5 (180 ocen)

  • 60 min

Pizza wyróźnia się serowym brzegiem. Pyszna i chrupiąca.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g mąki
    2 dag drożdży
    2 łyżki oleju
    pól szklanki letniej wody
    szczypta soli
    szczypta cukru
    szczypta ziół prowansalskich

    10 plasterków szynki
    20 pomidorków koktailowych
    2-3 kawąłki marynowanej papryki
    2 ząbki czosnku
    cebula
    sól
    pieprz
    olej

    oraz starty ser
    przyprawa do pizzy
    sos pomidorowy
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki Ser

Pizza z serowym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizza przed pieczeniem 1. Drożdze zalewam odrobiną ciepłej wody, dodaję szczyptę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie mieszam z resztą składników i wyrabiam elastyczne ciasto. Zostawiam do wyrośniecia. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju , dodaję pokrojoną w paseczki paprykę i przekrojone na pół pomidorki. Wszytsko razem podsmażam i doprawiam solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę/ formę do tarty (uprzednio smaruję odrobiną oleju) Na brzegi ciasta nakładam wokół starty ser i zakładam "takie zakładki" mocno dociskając ciasto. Smaruję sosem pomidorowym i posypuję przyprawą do pizzy, układam szynkę, Pomiędzy szynkę wykładam farsz z patelni. Pizzę piekę około 3-0 minut w 180 st. pod koniec posypuję jeszcze odrobiną startego sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować