Kolejna wariacja na temat pizzy...mocno sezonowa. Nie byłam pewna wyniku tego eksperymentu, ale nas zaskoczył... słodka malina, kwaskowata borówka i specyficzny smak serów pleśniowych... nam bardzo smakowało :)
Składniki:
Składniki na ciasto (na dwie pizze na cienkim cieście)
1 jajko
2,5 szklanki mąki
0,6 szklanki mleka (troszkę więcej niż pół szklanki )
1/3 kostki drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Składniki na sos:
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 łyżeczki ketchupu
2 łyżki soku pomarańczowego
świeża bazylia
Przyprawa do pizzy
Składniki:
220g mozzarelli
125g sera Lazur Błękitny (Pikantny)
125g sera brie (z orzechami)
10 dkg sera żółtego
100 g szynki szwarcwaldzkiej
świeży tymianek
1 szklanka borówek
1/2 szklanki malin
Pizza z serem pleśniowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy z cukrem i solą. Mleko i jajko łączymy, dodajemy drożdże. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia – mniej więcej do podwojenia objętości. Ciasto dzielimy na dwie porcje (jedną można zamrozić, z drugiej formujemy cienki, okrągły placek na blasze do pieczenia).
2.Przygotowujemy sos mieszając wszystkie jego składniki.
3.Ser salami trzemy na grubym oczku tarki. Sery pleśniowe i mozzarellę kroimy w kostki.
Borówki i maliny myjemy i odstawiamy, aby wysłchły.
4.Ciasto smarujemy sosem, następnie posypujemy serem żółtym i wykładamy pozostałe składniki - mozzarella, sery pleśniowe, szynka, borówki i maliny, a na wierzch świeży tymianek.
5.
Pizzę pieczemy około 15-18 min we wcześniej rozgrzanym do 200'C piekarniku.
Komentarze