Farsz:
1 lub 2 kulki sera mozarella
ok15 dag sera białego
ok15dag sera feta
pomidory w puszce
przecier pomidorowy (lub keczup do posmarowania ciasta)
zioła prowansalskie,
sol, pieprz
szczypiorek
Pizza z serem białym i fetą +sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy szklankę letniego mleka, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, sól i łyżkę mąki. mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. do miski z resztą mąki dodajemy zioła. Wlewamy przygotowany rozczyn,dodajemy jajko, solimy.
2.Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Wykładamy cisato drewnianą łyżką i wstawiamy do lodówki na 30minut. Nakłuwamy ciasto widelcem i smarujemy przecierem pomidorowym. Na wierzch kładziemy pokruszony ser biały i fetę oraz mozarellę.
3.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st ok 20-25minut.
4.Sos pomidorowy:
pomidory z puszki wrzucamy do miski, dodajemy rozdrobniony czosnek (2 lub 3 ząbki) oraz zioła wedle uznania) i blenderem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. sosem polewamy gotową pizze, możemy też posypać ja szczypiorkiem.
Komentarze