Pizza z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wymieszać je z resztą składników na ciasto. Wrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
2.Przygotować sos. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dodać pomidory. Jeśli są w całości należy je pokroić. Gotować około 15 minut. Dodać miód i przyprawić do smaku. Zmiksować. Gotować jeszcze 10 minut.
3.Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dół). Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Nakładać kolejno: sos pomidorowy, cienką warstwę sera zółtego, szynkę, salami, paprykę, cebulę. Piec przez 10 minut, wyciągnąć i posypać serem żółtym, zapiekać kolejne 5 minut.
Komentarze