Pizza z salami

0 (0 ocen)

Pyszna pizza, która wyszła jak zwykle przez zupełny przypadek i drobną pomyłkę ;)

Składniki:

  • ciasto:
    - pół kostki drożdży ( 5 dkg)
    - pół szklanki mleka
    - 1 łyżeczka cukru
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżka soli
    - pół szklaki wody
    - 2-3 łyżki oleju

    Nadzienie
    - ser i kiełbasa salami
    - mozzarella
    - oregano

    sos
    - 90gram przecieru pomidorowego
    - trochę wody
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie
    - 2 ząbki czosnku
    - trochę świeżego szczypiorku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miski , zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem połączonym z wodą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn nam urośnie dodajemy mąkę, sól i olej i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotowujemy sos. Do przecieru pomidorowego dodajemy wodę- tyle, żeby nie straciło konsystencji sosu ale żeby rozrzedzić przecier. Do tego dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pocięty drobno szczypiorek oraz zioła. Dokładnie mieszamy.
    Jeśli macie kamień do pizzy - ustawiacie piekarnik na najwyższą temperaturę i czekacie około pół godziny aż kamień się nagrzeje- jeśli pieczecie w piekarniku bez kamienia ustawcie temp. na 220-230 C.
    Z ciasta odrywamy kawałki wielkości naszej garści i formujemy koła- trzeba uważać, żeby ciasto na spodzie się nie odrywało. Na kole rozsmarowujemy sos i układamy kiełbasę oraz ser. Pieczemy w przypadku kamienia około 5-10 min - o połowę więcej czasu w przypadku piekarnika bez kamienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować