Sprawdzone ciasto na pizzę jest gwarancją udanego wypieku. Domowy fast-food z nietypowymi dodatkami to smakowity sposób na urozmaicenie posiłków.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki ciasta:
3,5 szklanki mąki
30 dag świeżych drożdży
Niepełna szklanka cieplej wody
Pół łyżeczki cukru
¼ łyżeczki soli
Łyżka oliwy
Składniki na wierzch pizzy:
Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Kilka łyżek oliwy
Około 15 dag startego sera żółtego
30 dag pomidorków koktajlowych
Mały ogórek
2 garście sałaty roszponki
Przyprawa do pizzy
Pizza z roszponką , ogórkiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszaj z cukrem, solą i niewielką ilością wody. Odstaw, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Następnie do miski wlej wyrośnięty rozczyn, oliwę, wodę oraz wsyp mąkę. Bardzo dokładnie wyrabiaj do momentu gdy ciasto będzie odstawać od rąk. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Potem rozciągnij je na okrągłej blaszce (średnica około 30 cm lub większą w zależności jaką grubość ciasta chcemy uzyskać) . Wierzch posmaruj koncentratem wymieszanym z oliwą i posyp żółtym serem. Posyp też przyprawą do pizzy. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piecz około 15-20 minut. Następnie wyłóż na pizzę pokrojone kawałki ogórka, pomidora i sałaty.
Komentarze