Pizza z pokrzywą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pokrzywę jadłam pierwszy raz i muszę przyznać się,że już na stałe każdej wiosny zagości w mojej kuchni.W tej wersji jest bardzo pyszna.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Farsz:
    pęczek młodych pokrzyw ( najlepiej same czubki )
    2 łyżki masła
    1 duży ząbek czosnku
    2 łyżki śmietany 12 %
    sól i pieprz do smaku

    Ciasto:
    2 dag drożdży
    2 łyżki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko
    2 łyżki śmietany 12 %
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    półtorej szklanki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    10 dag startego żółtego sera
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrzywy płuczemy i osączamy z nadmiaru wody,następnie drobno siekamy.
    Czosnek obieramy i również drobno kroimy.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy czosnek,chwilę przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiec,dodajemy pokrzywy i dusimy kilka minut,Na koniec dodajemy śmietanę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,chwilę jeszcze dusimy.Studzimy.
  • 2. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem.Dodajemy do maki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto.
  • 3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o średnicy 23 cm.Na ciasto wykładamy farsz.
  • 4. Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem żółtym i zapiekamy chwilę aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować