Pizza z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrzywy płuczemy i osączamy z nadmiaru wody,następnie drobno siekamy.
Czosnek obieramy i również drobno kroimy.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy czosnek,chwilę przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiec,dodajemy pokrzywy i dusimy kilka minut,Na koniec dodajemy śmietanę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,chwilę jeszcze dusimy.Studzimy.
2.Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem.Dodajemy do maki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto.
3.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o średnicy 23 cm.Na ciasto wykładamy farsz.
4.Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem żółtym i zapiekamy chwilę aż ser się rozpuści.
Komentarze