Pizza z pieczoną karkówką, na spodzie z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać ziemniaki, sol, jajka. Dobrze zagnieść ręką by składniki się połączyły. Potem dodać cieple mleko, olej i dosypując partiami mąkę, wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto nie powinno się zbytnio kleić do rąk. Ciasto zostawić w oprószonej mąka misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze podzielić na pól.
Ze swojego ciasta zrobiłam dwie pizze.
2.Ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na której będziemy piec pizzę.
Koło ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na posmarowanym sosem cieście ułożyć rozdrobnione mięso, na mięsie ułożyć karczochy, na karczochach rukole i na końcu starty, żółty ser.
3.Tak przygotowane ciasto z wkładką wstawiamy do piecyka, ustawiamy temperaturę 160 C i pieczemy pizze przez około 30 -40 min ( w zależności od tego jak bardzo był nagrzany piekarnik ).
Komentarze