Pizza z pieczarkami, oliwkami i gorgonzolą

0 (0 ocen)

Przepyszna pizza dla wielbicieli pieczarek i serów pleśniowych. Duszone grzyby, gorgonzola i czarne oliwki to bardzo smaczne połączenie.

Składniki:


  • Ciasto:
    150 ml wody
    10 g drożdży
    0,5 łyżeczki cukru
    300 g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki soli
    Farsz:
    2 łyżki oleju
    1 cebula
    500 g pieczarek
    1 duża garść czarnych oliwek
    100 g gorgonzoli
    150 g goudy
    zioła prowansalskie
    ulubiony sos pomidorowy lub keczup

Pizza z pieczarkami, oliwkami i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wrzucić składniki na ciasto i wyrobić, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. Wrzucić na olej, smażyć aż odparują. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Wystudzić.

    Oliwki pokroić w kawałki, goudę zetrzeć na tarce, gorgonzolę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić.

    Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze, posmarować sosem, posypać posiekaną cebulą, rozłożyć pieczarki. Posypać ziołami prowansalskimi.

    Rozłożyć pokrojone oliwki i sery. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy