"Pizza" z patelni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kiedyś przypadkowo trafiłam na ten przepis i tak stał się on jednym z moich ulubionych.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jaja,
    2 łyżki mąki,
    2 łyżki mleka,
    2 pomidory,
    1 cebula,
    pęczek szczypiorku,
    ser żółty,
    oregano,
    sól, pieprz,
    masło do smażenia,
    keczup

"pizza" z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory (sparzone i obrane ze skórki), cebulę i szczypiorek pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać odrobinę soli, żółtka i ubijać dalej.
  • 3. Dodać mąkę i mleko, mieszać mikserem na najmniejszych obrotach przez kilka chwil.


  • 4. Ciasto wlać na rozgrzane na patelni masło. Delikatnie ułożyć pomidory, cebulę, posypać żółtym serem wymieszanym z oregano i szczypiorkiem.
  • 5. Patelnię przykryć i smażyć pizzę na małym ogniu aż do ścięcia się jajek i roztopienia sera.
  • 6. Przed podaniem polać keczupem.

Porady

1. Do przyrządzenia tego dania najlepiej jest użyć patelni teflonowej. 2. Taki rodzaj potrawy daje nam również wiele możliwości, gdyż dowolnie można wymieniać składniki na takie, na jakie mamy ochotę w danej chwili (tuńczyk, kurczak itp). 3. Pizzę można smażyć również w formie małych pizzerinek. Wyglądają apetycznie, a są równie smaczne :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy