Pizza z patelni

4.5 (184 ocen)

  • 30 min

tą pysznością można się zajadać na śniadanie i na obiad i kolację :)) a ilość składników jaką można użyć jest nieograniczona!!

  • 30 min

Składniki:

  • Na patelnię (25 cm)
    3 - 4 jajka
    Ok. 200 - 300 g bułki tartej
    1/4 szkl przegotowanej wody
    ¼ szkl oleju + do natłuszczenia patelni
    Oregano, bazylia, pieprz i sól ( każdego łyżeczka )
    Na pizzę:
    2 parówki drobiowe
    1 pierś z kurczaka
    1 średnia cebula
    1/3 papryki ( u mnie marynowanej 6 plastrów )
    Szczypiorek i ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe Pizza

Pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mikserze roztrzepujemy całe jajka razem z przyprawami, dodajemy olej. Powoli dodajemy bułkę tartą ( ile tylko jaja przyjmą ) masa ma mieć zwartą konsystencję (jeżeli przedobrzymy z bułką można dolać trochę wody). Całość mieszania nie powinna być krótsza niż 7-8 min na średnich obrotach.
  • 2. Warzywa i mięso kroimy w kawałki, jak nam tylko wygodnie plastry czy paski. Pierś z kurczaka należy wcześniej ściąć na patelni, na niedużym ogniu około 4 min.
  • 3. „Wyrobione” ciasto wlewamy na patelnię lekko natłuszczoną i smażymy tak kilka minut (patrz RADY) przed obróceniem ciasta wrzucamy resztę składników (warzywa, mięso i przesmażoną pierś z kurczaka). Zmniejszamy ogień i smażymy z drugiej strony. Wyciągamy na deseczkę lub talerzyk i obsypujemy świeżym szczypiorkiem.

    Trochę ketchupu i gotowe :) Smacznego!!

Porady

Konsystencja ciasta powinna być zwarta tak, by przy obracaniu na patelni ciasto się nie rozwaliło! Powinna być jak spód do pizzy  Na koniec zamiast szczypiorku można ułożyć plastry sera żółtego. Używajmy do tego misz-maszu z lodówki na tym cieście może powstać różne cudo :P

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować