Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie! Zapraszam na pizzę na włoskim, cienkim cieście z dodatkiem słodkawego sosu BBQ i krewetek. Dodatków niewiele ale, zwłaszcza w kuchni włoskiej, mniej znaczy więcej. Pycha!
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
190ml wody
30 g drożdży
350g przesianej mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
dodatki:
sos BBQ
150g krewetek
czarne oliwki
biała cebula
ser żółty/mozarella
oregano
świeża bazylia
Pizza bbq z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z krewetek odrywamy głowy i obieramy z pancerza. Myjemy
2.Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
3.Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy cienko i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem BBQ.
4.Krewetki układamy na pizzy razem z piórkami cebuli i pokrojonymi na pół oliwkami. Posypujemy oregano i startym serem. Pieczemy w 240 stopniach C przez 10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą bazylią.
Komentarze