Pizza z oscypkiem i żurawiną

4.5 (195 ocen)

  • 40 min

Inspiracja prosto z Tatr :)

  • 40 min

Składniki:

  • 30 g drożdży
    Łyżeczka cukru
    Pół szklanki letniej wody
    Szczypta soli

    2 szklanki mąki
    Jajko
    Dwie łyżki oleju

    2 łyżeczki przecieru
    2 łyżeczki keczupu
    Zioła prowansalskie do smaku
    Trochę wody

    500 g pieczarek
    Duża cebula
    Trochę masła (na patelnię)

    duży oscypek
    100 g mozzarelli
    konfitura żurawinowa
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z oscypkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem oraz solą. Po ich upłynnieniu dodajemy mąkę, jajko i na koniec olej. Wyrabiamy ręcznie w misce. Gotowe ciasto wykładamy na blachę, nakłuwamy i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stC.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy sos z koncentratu pomidorowego i keczupu. Dodajemy do tego odrobinę wody mineralnej i zioła prowansalskie. Smarujemy nim ciasto.
  • 3. Na sos kładziemy lekko uduszone wcześniej na patelni pieczarki z cebulą. Ścieramy na tarce oscypek i mozzarellę, a następnie posypujemy wierzch pizzy. Pieczemy 20 minut. I gotowe :)

    Przed podaniem smarujemy żurawiną.

Porady

Ja zrobiłam tą pizzę z oscypkiem wędzonym jednak jak dla mnie ma on zbyt intensywny smak i zapach, dlatego polecam delikatniejszy - oscypek niewędzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować