Pizza z oscypkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem oraz solą. Po ich upłynnieniu dodajemy mąkę, jajko i na koniec olej. Wyrabiamy ręcznie w misce. Gotowe ciasto wykładamy na blachę, nakłuwamy i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stC.
2.W międzyczasie przygotowujemy sos z koncentratu pomidorowego i keczupu. Dodajemy do tego odrobinę wody mineralnej i zioła prowansalskie. Smarujemy nim ciasto.
3.Na sos kładziemy lekko uduszone wcześniej na patelni pieczarki z cebulą. Ścieramy na tarce oscypek i mozzarellę, a następnie posypujemy wierzch pizzy. Pieczemy 20 minut. I gotowe :)
Przed podaniem smarujemy żurawiną.
Porady
Ja zrobiłam tą pizzę z oscypkiem wędzonym jednak jak dla mnie ma on zbyt intensywny smak i zapach, dlatego polecam delikatniejszy - oscypek niewędzony.
Komentarze