Pizza z oscypkiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól, oliwę i wszystko zalać wodą. Zagnieść szybko ciasto przez 6 minut. Odstawić na 5 minut, aby 'odpoczęło'. Po tym czasie wyrabiać je jeszcze przez 4 minuty (jeśli będzie za bardzo kleiste, dodać mąkę). Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej odrobiną oliwy (żeby się nie przykleiło) i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Teoretycznie po pół godzinie należy ciasto odstawić do lodówki na noc, ale w wersji szybszej można je odstawić na krócej, np. na godzinę. (jeśli odstawiacie je na noc, należy je wyjąć 2 godziny przed wyrabianiem pizzy).
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie w odpowiedni kształt. Składniki na sos wymieszać (jeśli pomidory są w całości można je zmiksować). Wierzch pizzy posmarować sosem, posypać serem i ułożyć na wierzchu resztę składników. Piec w temp. 200 st. C. przez około 15-20 minut, aż wierzch się zrumieni.
Komentarze