Pizza z mozzarellą, szpinakiem, pieczarkami i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pizze lubi każdy, jest też dobrym sposobem na przemycenie produktów, których nie lubią dzieci np. szpinaku

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto: 0,5kg mąki; 0,5kostki drożdży; 1szklanka wody; 75ml oleju; 1,5łyżeczki soli; 1,5łyżeczki cukru
    Podkład: 3łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1łyżka wody;czosnek, zioła prowansalskie
    Dodatki: pieczarki,cebula, szpinak, kukurydza, mozarella, żółty ser
    Sos czosnkowy: 2łyżki majonezu; 2łyżki gęstej śmietany lub jogurtu; 1łyżeczka cukru; majeranek, 3ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z mozzarellą, szpinakiem, pieczarkami i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników wyrabiamy ciasto; wkładamy do reklamówki i czekamy aż wyrośnie; następnie dzielimy na części w zależności od tego jak gruby spód lubimy; ja dziele je na 4 równe kule; gdy uformujemy ładną kule rozpłaszczamy na stolnicy i wałkujemy do rozmiaru formy;
  • 2. Podkład: koncentrat, wodę, czosnek i zioła mieszamy razem aby podkład był bardziej płynny i łagodny;
  • 3. Sos czosnkowy: czosnek wyciskamy i wszystkie składniki mieszamy razem, jeśli nie masz świeżego czosnku możesz użyć granulowanego
  • 4. Składniki: szpinak siekamy i podsmażamy na odrobinie masła; pieczarki kroimy w cienkie plastry i chwile smażymy z obu stron bez tłuszczu; ser ścieramy na tarce o grubych oczkach; mozarellę kroimy w cienkie paseczki
  • 5. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy, smarujemy podkładem zostawiając ok1cm rantu, na spód posypujemy odrobinę sera dzięki czemu składniki lepiej się przykleją; układamy szpinak, pieczarki, cebulkę(ja daje surową ale można ją wcześniej podsmażyć) posypujemy odrobiną sera, potem kukurydzą i na wierzch układamy plastry mozarelli
  • 6. Pizze pieczemy w temp. 180stopni do momentu aż spód ciasta będzie chrupiący; ja piekę ją ok 15min bo jest na cienkim spodzie; pizze zawsze podaje z sosem czosnkowym

Porady

Podkład możesz zastąpić ketchupem; aby pizza była mniej kaloryczna możesz wyeliminować żółty ser i zastąpić go tylko mozzarellą lub fetą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować