Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami

  • wyświetlono: 39 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam przepisy inspirowane naturą! Dziś to będzie pizza z młodymi ziemniakami i grzybami. Minimum składników – maksimum smaku! Wiosną najbardziej uwielbiam smak młodych ziemniaków, są tak delikatne i pyszne, że moglibyśmy je jeść codziennie.

Kuchnia Marty
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na ciasto:
350 g mąki pszennej włoskiej typ 00
7 g suszonych drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na sos:
5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków
sól
pieprz
½ łyżeczki suszonego oregano

Dodatkowo:
250-300 g młodych ziemniaków
1 łyżka oleju
Przyprawa do ziemniaków
100-150 g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże, mrożone lub suszone)
2 łyżki masła
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami

  • 1. Przygotowanie grzybów:
    Ja użyłam suszonych borowików i podgrzybków. Najpierw namoczyłam grzyby w wodzie, następnie odsączyłam, zalałam świeżą wodą i gotowałam ok. 30 minut. Po tym czasie odsączyłam grzyby na sicie. Na patelni rozgrzałam masło i przesmażyłam grzyby kilka minut. Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
    Jeśli używamy świeżych lub mrożonych grzybów np. pieczarek wtedy ich nie gotujemy. Kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle.
  • 2. Przygotowanie ciasta na pizzę:
    Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn, pozostałą wodę i oliwę z oliwek – wyrabiamy ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
    Ciasto przekładamy do czystej miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Przygotowanie sosu:
    W miseczce mieszamy śmietanę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Młode ziemniaki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki najlepiej na mandolinie. Ja nie obieram młodych ziemniaków. Plasterki ziemniaków przekładamy do miski, skrapiamy olejem i obficie posypujemy przyprawą do ziemniaków. Delikatnie mieszamy.
  • 4. Przygotowanie pizzy z młodymi ziemniakami:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
    Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka minut i dzielimy na 2 lub 3 części. Każdą cienko rozwałkowujemy i smarujemy białym sosem.
    Następnie na sos układamy plasterki ziemniaków. Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie na pizzy układamy podsmażone grzyby i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut.
    Przed podaniem posypujemy świeżym oregano.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pizzakuchnia włoskamłode ziemniakidania sezonowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-1709759

Dodane przez: Anusiaczek

Puszysta pizza z grzybami leśnymi i kiełbaską...

Jedno z najbardziej kreatywnych...

Pizza z leśnymi grzybami i serem

Dodane przez: bienpyt

Pizza z leśnymi grzybami i serem

Delikatna pizza właśnie z nadzieniem...

pizza wiejska

Dodane przez: magdzia44448

WIEJSKA PIZZA Z ZIEMNIAKAMI

Swojska pizza dla każdego.

Pizza z pieczarkami i szynką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pizza z pieczarkami i szynką

Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami,...

image-1p8k1wp

Dodane przez: k_marysia

Pizza serowa z leśnymi grzybami

To moja ulubiona wersja pizzy,...

pizza z salami i owocami

Dodane przez: klementynka

pizza z salami i owocami

Bardzo lubię pizzę z ananasem i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE