Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam przepisy inspirowane naturą! Dziś to będzie pizza z młodymi ziemniakami i grzybami. Minimum składników – maksimum smaku! Wiosną najbardziej uwielbiam smak młodych ziemniaków, są tak delikatne i pyszne, że moglibyśmy je jeść codziennie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    350 g mąki pszennej włoskiej typ 00
    7 g suszonych drożdży
    250 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy z oliwek

    Składniki na sos:
    5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
    2 ząbki czosnku
    ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    sól
    pieprz
    ½ łyżeczki suszonego oregano

    Dodatkowo:
    250-300 g młodych ziemniaków
    1 łyżka oleju
    Przyprawa do ziemniaków
    100-150 g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże, mrożone lub suszone)
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z młodymi ziemniakami i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie grzybów:
    Ja użyłam suszonych borowików i podgrzybków. Najpierw namoczyłam grzyby w wodzie, następnie odsączyłam, zalałam świeżą wodą i gotowałam ok. 30 minut. Po tym czasie odsączyłam grzyby na sicie. Na patelni rozgrzałam masło i przesmażyłam grzyby kilka minut. Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
    Jeśli używamy świeżych lub mrożonych grzybów np. pieczarek wtedy ich nie gotujemy. Kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle.
  • 2. Przygotowanie ciasta na pizzę:
    Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn, pozostałą wodę i oliwę z oliwek – wyrabiamy ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
    Ciasto przekładamy do czystej miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Przygotowanie sosu:
    W miseczce mieszamy śmietanę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Młode ziemniaki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki najlepiej na mandolinie. Ja nie obieram młodych ziemniaków. Plasterki ziemniaków przekładamy do miski, skrapiamy olejem i obficie posypujemy przyprawą do ziemniaków. Delikatnie mieszamy.
  • 4. Przygotowanie pizzy z młodymi ziemniakami:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
    Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka minut i dzielimy na 2 lub 3 części. Każdą cienko rozwałkowujemy i smarujemy białym sosem.
    Następnie na sos układamy plasterki ziemniaków. Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie na pizzy układamy podsmażone grzyby i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut.
    Przed podaniem posypujemy świeżym oregano.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować