PIZZA z MIĘSEM MIELONYM i PAPRYKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna, sycąca pizza, która szczególnie przypadnie do gustu osobom, które lubią zdecydowane smaki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
    0,5 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek

    DODATKOWO (na 1 pizzę z mięsem i papryką)
    kawałek czerwonej papryki
    1/2 mozzarelli
    ok.80 g wieprzowego mięsa mielonego
    czosnek (świeży przeciśnięty lub suszony)
    sól
    pieprz
    oregano
    1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z mięsem mielonym i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonaj ciasto.Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, 
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie 
    nakładaj składniki.
     
  • 2. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃. Mięso dopraw solą, pieprzem, oregano, dodaj czosnek i inne ulubione przyprawy. Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw paprykę pokrojaną w bardzo cieniutkie plasterki, następnie rozdrobnione palcami mięso i mozzarrellę pokrojoną w małą kosteczkę. Polej całość odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą. Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
    Piecz przez ok.15-20 minut, aż boki pizza się zarumienią, a spód będzie upieczony.
    BUON APPETITO!!!

Porady

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować