Kolejna bardzo smaczna pizza, tym razem z warstwą mielonego mięsa, ziołami, pomidorkami cherry i serem mozzarella.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto na pizze
mielone mięso wieprzowe 30 dag
cebula 1 mała
pomidorki cherry 2 szt.
ser mozzarella 3 małe kulki
ser mozzarella wiórki
oregano
zioła prowansalskie
kilka listków bazylii do dekoracji
pieprz czarny
pieprz ziołowy
sól
jajko rozbełtane
Pizza z mielonym mięsem, serem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na ciasto do pizzy:
Z tej ilości ciasta wychodzi 1 pizza o średnicy 25 cm.
składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
1 szklanka mąki pszennej typ 550
1,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
100 ml ciepłego mleka
wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
2.Wykonanie masy mięsnej:
Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy w 3 łyżkach oleju, gdy się zeszkli podlewamy troszkę wodą. Do miękkiej cebuli na patelni dodajemy mielone mięso, pieprz, sól i smażymy ciągle mieszając żeby mięso ładnie, równo się smażyło. Gdy mięso będzie miękkie smażymy do zredukowania płynu, żeby było bez sosu.
3.Wykonanie pizzy:
Formujemy z ciasta placek, układamy jego do formy. Na placek nakładamy warstwę mięsną, połówki kulek sera mozzarella i połówek pomidorków cherry, posypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i wiórkami sera mozzarella. Tak przygotowaną pizze smarujemy jajkiem, pozostałe jajko wylewamy na masę mięsną, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Komentarze