Pizza z mąki pełnoziarnistej z wędzonym łososiem i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowy fast food, przepyszna pizza z mąki pełnoziarnistej z wędzonym łososiem i tuńczykiem.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1. Składniki na ciasto:
    – 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
    – 3/4 szklanki ciepłej wody,
    – 30g drożdży,
    – płaska łyżeczka soli,
    – 1 łyżeczka ksylitolu
    – 1 łyżka oliwy z oliwek.

    2. Składniki na górę pizzy:

    125 g łososia wędzonego,
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    0,5 cebuli,
    250g mrożonego szpinaku,
    0,5 czerwonej papryki,
    garść słonecznika,
    serek camembert naturalny,
    sól,pieprz, czosnek mielony.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z mąki pełnoziarnistej z wędzonym łososiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę mieszamy z solą. Ciepłą wodę rozdzielamy na 2 szklanki. W jednej szklance w wodzie rozpuszczamy drożdże, ksylitol i odczekujemy około 10 minut. Następnie rozczyn dodajemy do mąki i ugniatamy ciasto. Dodajemy powoli resztę wody w zależności jak ciasto się klei ( ja zużyłam 3/4 szklanki). Odstawiamy na około 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto, smarujemy ketchupem lub przecierem pomidorowym.

    2. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z tuńczykiem i szpinakiem. Całość przyprawiamy do smaku. Układamy farsz na pizzy. Następnie pizze posypujemy pokrojonym w kawałki łososiem wędzonym, serem camembert i ziarenkami słonecznika. Pizze pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować