Pizza z mąki pełnoziarnistej z wędzonym łososiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę mieszamy z solą. Ciepłą wodę rozdzielamy na 2 szklanki. W jednej szklance w wodzie rozpuszczamy drożdże, ksylitol i odczekujemy około 10 minut. Następnie rozczyn dodajemy do mąki i ugniatamy ciasto. Dodajemy powoli resztę wody w zależności jak ciasto się klei ( ja zużyłam 3/4 szklanki). Odstawiamy na około 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto, smarujemy ketchupem lub przecierem pomidorowym.
2. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z tuńczykiem i szpinakiem. Całość przyprawiamy do smaku. Układamy farsz na pizzy. Następnie pizze posypujemy pokrojonym w kawałki łososiem wędzonym, serem camembert i ziarenkami słonecznika. Pizze pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Komentarze