Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Chrupiąca pizza z pieczarkami, niezwykle aromatycznym, wyrazistym w smaku kurczakiem marynowanym w słodko-winnym sosie i orzeźwiającym, lekko pikantnym imbirem to nowe połączenie smaków, które warto spróbować.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki ciepłej wody
    4 łyżki oliwy
    1 jajko
    50g świeżych drożdży
    5 łyżek letniego mleka
    mąka do podsypania

    Dodatki:
    300g fileta z kurczaka
    150g pieczarek
    80g żółtego sera Gouda
    80g żółtego wędzonego sera
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    2 łyżki klarowanego masła

    Marynata teriyaki:
    5 łyżek ciemnego sosu sojowego
    5 łyżek wody
    1 łyżka świeżego startego imbiru
    1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
    2 łyżki miodu
    1 łyżka soku z limonki






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0idl70s 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać letnie mleko, cukier, dokładnie wymieszać
    i odstawić w ciepłe miejsce na około 5-10minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, oliwę, drożdże oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać
    i wyrobić do otrzymania jednolitej masy. Ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta uformować kształt pizzy.
  • image-0n1ik27 2. Marynata teriyaki
    Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
  • image-20b7t4n 3. Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kawałki i zalać marynatą, odstawić
    na około 30minut. Kurczaka wraz z całą marynatą usmażyć na klarowanym maśle.
  • image-0ht1sqr 4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć na klarowanym maśle, dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażyć kilka minut. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać.
  • image-1sbj3sr 5. Ciasto posmarować ketchupem, lekko posypać porcją wymieszanych startych serów, wyłożyć pieczarki z cebulą i czosnkiem, kurczaka
    w marynacie teriyaki i posypać resztą wymieszanych serów.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 25-30minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować