Pizza z kurczakiem na dyniowym spodzie

0 (0 ocen)

Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Możemy je dodać praktycznie do wszystkiego. Dzisiaj postanowiłam dodać ją do ciasta na pizzę. Trochę czasochłonna ale naprawdę warto. Pyszne ciasto o pięknym żółtym kolorze, ciągnące się serowe brzegi, no i fantastyczny środek. Pizza wyszła rewelacyjnie :)

Składniki:

  • na blaszkę do pizzy o średnicy 32 cm
    ciasto:
    250 g mąki pszennej,+ do podsypania stolnicy
    100g pure z pieczonej dyni ( u mnie Hokkaido),
    4 g suszonych drożdży,
    30 ml oliwy lub oleju,
    ok. 120 ml ciepłej wody,
    ½ łyżeczki soli,
    sos:
    ½ czerwonej papryki (ok. 100g),
    ½ cebuli (ok. 50g ),
    2-3 pomidory (ok 300g),
    ząbek czosnku,
    2-3 liście świeżej bazylii,
    1 łyżeczka przyprawy do pizzy,
    ostra i słodka papryka do smaku,
    2 łyżki startego żółtego sera,
    olej do podsmażenia,
    dodatki:
    30 dag fileta z kurczaka,
    15 dag startego żółtego sera,
    1 mozzarella,
    kilka małych żółtych i czerwonych pomidorków,
    1-2 łyżki pestek dyni i słonecznika,
    przyprawa do pizzy,
    sól, curry,
    ząbek czosnku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z kurczakiem na dyniowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sos:
    Cebule i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy pokrojone pomidory, pokrojony czosnek oraz liście bazylii . Wszytko dusimy na małym ogniu około 45 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy przyprawy. Jeśli wydaje nam się że sos będzie za rzadki to go redukujemy. Następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładko. Gdy będziemy mieć już gładką konsystencję dodajemy ser i dokładnie mieszamy.
    dodatki:
    Fileta przyprawiamy solą, curry, czosnkiem zgniecionym przez praskę oraz oliwa, smażymy.
    Mozzarellę kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na pół.
    ciasto:
    Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy razem, dodajmy pure, olej, stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je dokładnie przez kilka minut ( ok.3-4). Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 min.
    Gdy ciasto nam wyrośnie rozciągamy na blaszce tak aby ciasto wystawało poza nią około 2-3 cm.
    Na brzegach formy kładziemy trochę startego sera, następnie zamykamy go wystającą częścią ciasta.
    Tak przygotowany spód przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15-20 min.
    Po tym czasie środek pizzy smarujemy przygotowanym wcześniej sosem, układamy kawałki kurczaka, mozzarellę, pomidorki, posypujemy pestkami i resztą żółtego sera. Pieczemy w 225 stopniach przez około 15-20 min. Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować