Samodzielnie przygotowana pizza na cienkim spodzie z ulubionymi dodatkami, a smakuje jak z najlepszej włoskiej pizzerii. Ciasto jest cienkie i chrupiące, czyli takie jak być powinno.
3 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
mąka pszenna typ "00" - 1/2 kg
ciepła woda – 1 szk.
drożdże świeże – 25 g
cukier – 1/2 łyżeczki
sól – 1 łyżeczka
oliwa – 5 łyżek
SOS POMIDOROWY DO PIZZY:
pomidory bez skórki - 1 puszka
oliwa – 1 łyżka
oregano – 1 łyżeczka
sól - ¼ łyżeczki
pieprz czarny świeżo mielony - ½ łyżeczki
cukier - ½ łyżeczki
DODATKI DO PIZZY:
kiełbasa – 200 g
szynka – 100 g
mozzarella – 500 g
pomidory – 2 szt.
listki bazylii
Pizza z kiełbasą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS POMIDOROWY DO PIZZY: pomidory wraz z zalewą przełożyć do rondla i rozdrobnić je widelcem, dodać oliwę i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier, przyprawy i cały czas mieszając gotować około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Rondel zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
2.CIASTO: świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.
3.Mąkę przesiać do miski, dodaję wyrośnięty rozczyn, sól, wlać letnią wodę i wymieszać. Całość dokładnie wyrabiać, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4.Wyrośnięte cisto odgazować, wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować okrągłe cienkie spody do pizzy tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na macie do pieczenia lub papierze do pieczenia.
5.WYKONANIE: rozgrzać do temperatury 250°C piekarnik z włożoną do niego blaszką.
6.Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Kiełbasę i szynkę pokroić na plasterki. Odsączony z zalewy ser pokroić krajalnicą do mozzarelli.
7.Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, ułożyć matę do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy.
8.Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plasterki kiełbasy i szynki, plastry pomidorów i kawałki mozzarelli. Blaszkę włożyć ponownie do piekarnika na najwyższą półkę. Pizzę piec 8-10 minut. Upieczoną pizzę posypać listkami świeżej bazylii.
Komentarze