Pizza z kiełbasą i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Samodzielnie przygotowana pizza na cienkim spodzie z ulubionymi dodatkami, a smakuje jak z najlepszej włoskiej pizzerii. Ciasto jest cienkie i chrupiące, czyli takie jak być powinno.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka pszenna typ "00" - 1/2 kg
    ciepła woda – 1 szk.
    drożdże świeże – 25 g
    cukier – 1/2 łyżeczki
    sól – 1 łyżeczka
    oliwa – 5 łyżek

    SOS POMIDOROWY DO PIZZY:
    pomidory bez skórki - 1 puszka
    oliwa – 1 łyżka
    oregano – 1 łyżeczka
    sól - ¼ łyżeczki
    pieprz czarny świeżo mielony - ½ łyżeczki
    cukier - ½ łyżeczki

    DODATKI DO PIZZY:
    kiełbasa – 200 g
    szynka – 100 g
    mozzarella – 500 g
    pomidory – 2 szt.
    listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pomidorowy Pizza

Pizza z kiełbasą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS POMIDOROWY DO PIZZY: pomidory wraz z zalewą przełożyć do rondla i rozdrobnić je widelcem, dodać oliwę i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier, przyprawy i cały czas mieszając gotować około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Rondel zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
  • 2. CIASTO: świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Mąkę przesiać do miski, dodaję wyrośnięty rozczyn, sól, wlać letnią wodę i wymieszać. Całość dokładnie wyrabiać, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Pizza z kiełbasą i pomidorami 4. Wyrośnięte cisto odgazować, wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować okrągłe cienkie spody do pizzy tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na macie do pieczenia lub papierze do pieczenia.
  • 5. WYKONANIE: rozgrzać do temperatury 250°C piekarnik z włożoną do niego blaszką.
  • 6. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Kiełbasę i szynkę pokroić na plasterki. Odsączony z zalewy ser pokroić krajalnicą do mozzarelli.
  • 7. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, ułożyć matę do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy.
  • 8. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plasterki kiełbasy i szynki, plastry pomidorów i kawałki mozzarelli. Blaszkę włożyć ponownie do piekarnika na najwyższą półkę. Pizzę piec 8-10 minut. Upieczoną pizzę posypać listkami świeżej bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować