Pizza z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetna i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy,spód powstał na bazie rozdrobionego kalafiroa wymieszanego z serem,wierzch można obłożyć ulubionymi dodatkami.

  • 60 min

Składniki:

  • na spód:
    1 duży kalafior
    2 jajka
    1 szklanka startego żółtego sera
    szczypta oregano i ziół prowansalskich
    sól i pieprz do smaku
    na wierzch:
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka pasty paprykowej
    po kawałku czerwonej,zielonej i żółtej papryki
    łyżka kukurydzy konserwowej
    kilka plasterków wędzonej szynki
    150 g mozzarelli w kulkach
    świeża rukola
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowego kalafiora podziel na różyczki,następnie rozdrobnij w malakserze lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    W garnku zagotuj wodę,wrzuć rozdrobnionego kalafiora i gotuj około 15 minut,odcedź na sitku,pozostaw do ostudzenia.
    Następnie dociskając dłońmi,odciśnij dobrze resztę wody z kalafiora.
  • 2. Odciśnięty kalafior przełóż do miski dodaj jajka,straty ser i przyprawy,dopraw do smaku solą i pieprzem.
    Okrągłą formę na pizzę 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż równomiernie jej dno masą kalafiorową.
    Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz około 15 minut.
    Wyjmij rozsmaruj koncentrat,pastę paprykową rozłóż pozostałe składniki pokrojoną szynkę i papryki,kukurydzę oraz kukurydzę i ponownie piecz około 15 minut w tej samej temperaturze.
    Po upieczeniu posyp świeżą rukolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować