Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie

0 (0 ocen)

Domowa pizza to taka, której nie kupimy w najlepszej pizzerni. Tutaj sami decydujemy o dodanych składnikach, oraz o ich proporcjach. Dziś polecam jarmużową na złocistym, dyniowym spodzie.

Składniki:

  • Ciasto:
    • Ok 40 dag mąki chlebowej,
    • 3 łyżki oleju rzepakowego,
    • 150 ml mleka,
    • 0,5 szklanki gęstego dyniowego puree,
    • 4 dag drożdży,
    • Ok 1/4 łyżeczki soli do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • Przyprawa do pizzy (1 łyżeczka),
    • 1 jajko

    Dodatkowo:
    • jajko do posmarowania ciasta,
    • ok 6 pomidorków koktajlowych,
    • 1 kulka mozzarelli,
    • 5-6 pieczarek,
    • ¼ czerwonej cebuli,
    • 5 dorodnych łodyg jarmużu,
    • 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
    • 1 laska kiełbasy,
    • 4 łyżki domowego sosu pomidorowego do pizzy,
    • Olej rzepakowy,
    • Natka pietruszki do posypania (lub bazylia),
    • Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Pizza

Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki prze wyrabianiem 1. CIASTO: Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Do tak przygotowanego mleka dodajemy olej, jajko, dynię, sól, pieprz, przyprawę do pizzy do smaku oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dodanej dyni. Ciasto wyrabiamy około 10- 15 minut. Po tym czasie powinno fajnie odchodzić od ręki.
  • ciasto przed wyrośnięciem 2. Gotowe przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto 3. Po około 60 minutach ciasto jest gotowe.
  • przygotowanie jarmużu 4. W trakcie, gdy ciasto rośnie pieczarki kroimy w plasterki i delikatnie przysmażamy na oleju, doprawiając je do smaku. Pomidorki przekrawamy na połowę. Cebulę kroimy w piórka. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser oraz kiełbasę kroimy w plasterki. Miękkie części jarmużu oddzielamy od grubej łodygi. Tak przygotowany chwilkę przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu jak straci on objętość. Dodatkowo doprawiamy go do smaku.
  • smarowanie sosem pomidorowym 5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę i cienko je rozciągamy, tak by powstała „zgrabna” pizza. Brzegi ciasta dodatkowo smarujemy jajkiem. Środek pizzy smarujemy pomidorowym sosem.
  • przed pieczeniem 6. Na sos wykładamy warstwę jarmużu. Na jarmuż wykładamy pozostałe składniki nadzienia. Gdy ciasto delikatnie wyrośnie, pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować