Pizza z jajkiem sadzonym i szparagami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Długo szukałam przepisu na idealne ciasto. Wreszcie znalazłam i gorąco polecam. Puszyste, lekkie i pyszne. Jego sukces to przepracowane drożdże.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej 450g
    1,5 szklanki wody
    1 łyżka soli
    5g świeżych drożdży
    Passata pomidorowa
    Czosnek
    Bazylia
    Szparagi
    Mozarella
    2 jajka
    Oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza z jajkiem sadzonym i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Zmieszaj drożdże, łyżeczkę mąki oraz 50 ml ciepłej wody (ok 40 stopni). Na górze utworzy się delikatna pianka.
  • 2. Do miski wsyp mąkę i sól. Mieszaj energicznie. Wlej wodę i zaczyn. Wyrabia ciasto tak, by zamknąć w nim jak najwięcej powietrza.
  • 3. Odstaw przykryte na godzinę. Podziel ciasto na 3 części i przechowuj w lodówce zawiniete w worki strunowe przez 2 dni. Drożdże w tym czasie się przepracują i ciasto będzie lekkie i elastyczne.
  • 4. Nagrzewamy piekarnik do najwyższej możliwej temperatury.
    1 porcję ciasta wałkujemy podsypując mąkę. Średnica to około 35 cm
  • 5. Passatę mieszamy z wyciśniętą głowką czosnku i bazylią. Smarujemy spod ciasta zostawiając ok 1 cm z brzegu. Posypujemy mozzarellą. Układamy podgotowane wcześniej szparagi i wbijamy jajka. Posypujemy oregano.
  • 6. Całość pieczemy około 7 minut (do ścięcia jajek).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Jajka Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować