Pizza z jajkiem sadzonym i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Zmieszaj drożdże, łyżeczkę mąki oraz 50 ml ciepłej wody (ok 40 stopni). Na górze utworzy się delikatna pianka.
2.Do miski wsyp mąkę i sól. Mieszaj energicznie. Wlej wodę i zaczyn. Wyrabia ciasto tak, by zamknąć w nim jak najwięcej powietrza.
3.Odstaw przykryte na godzinę. Podziel ciasto na 3 części i przechowuj w lodówce zawiniete w worki strunowe przez 2 dni. Drożdże w tym czasie się przepracują i ciasto będzie lekkie i elastyczne.
4.Nagrzewamy piekarnik do najwyższej możliwej temperatury.
1 porcję ciasta wałkujemy podsypując mąkę. Średnica to około 35 cm
5.Passatę mieszamy z wyciśniętą głowką czosnku i bazylią. Smarujemy spod ciasta zostawiając ok 1 cm z brzegu. Posypujemy mozzarellą. Układamy podgotowane wcześniej szparagi i wbijamy jajka. Posypujemy oregano.
6.Całość pieczemy około 7 minut (do ścięcia jajek).
Komentarze