Cienkie ciasto i pyszne dodatki tworzą smaczną pizzę. Chudy wędzony łosoś, jajka, pieczarki, wędlina i kukurydza sprawiają, że pizza ma niepowtarzalny smak!
Wierzch:
3 łyżki passaty pomidorowej
Przyprawa do pizzy i zapiekanek
Suszona bazylia
400 g pieczarek
150 g łososia wędzonego na ciepło
5 łyżek słodkiej kukurydzy
5 plastrów chudej wędliny
200 g żółtego sera
4 jajka
Pizza z jajkiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm.
Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy w plastry. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Na cieście rozsmarowujemy passatę pomidorową. Obsypujemy ją przyprawą do pizzy i zapiekanek oraz suszoną bazylią. Następnie kolejno układamy pieczarki, małe kawałki łososia, wędlinę, jajka i kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210*C na 15 minut. Pod koniec pieczenia wierzch pizzy obsypujemy serem.
Komentarze