Mój autorski przepis na pizzę...ciasto pełnoziarniste z botwinką, serem feta oraz jajkiem sadzonym. Uwielbiam pizzę, ale powiem szczerze, że trochę znudziły mi się tradycyjne smaki i szukam czegoś nowego.
1.Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.
2.Farsz: Obieramy cebulę, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Botwinkę myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnię do cebuli z czosnkiem. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy około 5 min.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy podsmażoną botwinkę i posypujemy pokruszonym serem feta. Na wierchu rozbijamy jajka. Jajka posypujemy pieprzem oraz majerankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.
Komentarze