Pizza z gruszką, makrelą i włoskimi orzechami z sosem z serka brie orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wino połączyć z wodą i cukrem.Zagotować,włożyć obrane gruszki.Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.Następnie wyjąć,ostudzić ,pokroić w plastry.
2.Mąkę przesiać, dodać sól , cukier,bazylię oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto(będzie najlepsze gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.,ciasto po tym czasie powinno odchodzić od dłoni).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę,rozwałkować na kształt okrągłej formy o średnicy 26 cm .Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę..
3.Ser brie rozdrobnić widelcem,dobrze połączyć z marscarpone,śmietaną ,miodem,bazylią i 3 łyżeczkami drobno posiekanych orzechów.2/3 serowego sosu rozłożyć na cieście.
4.Obłożyć dekoracyjnie owocami,.Na każdą gruszkę nałożyć po łyżce pozostałego sosu.Następnie rozłożyć połówki orzechów i makrelę .Posypać pozostałymi rozdrobnionymi orzechami.
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temp.200 st.C.Pod koniec pieczenia przykryć aluminiową folią.
Komentarze