Pizza z grilla (na spodzie z polenty)

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Pizza pachnąca grillem, bo z grillowanymi dodatkami i sama też grillowana. Czemu nie?

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kaszka kukurydziana: 230 gramów
    - ser wędzony: 40 gramów
    - kostka rosolowa: 1 sztuka

    - cukinia mała: 0.5 sztuki
    - pieczarki: 10 sztuk
    - papryka mała: 1 sztuka
    - kielbasa lub kabanosy: 150 gramów
    - cebule małe: 6 sztuk
    - ser wędzony: 100 gramów
    - oliwki czarne/drylowane: 10 sztuk

    - oliwa zoliwek: 10 łyżek
    - sok wyciśnięty z cytryny: 3 łyżki
    - miód: 1 łyżka
    - przyprawa do grilla: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - zioła posiekane (oregano, rozmaryn, natka pietruszki): 1 łyżka

    - czosnek polski zmiażdżony: 3 ząbki
    - jogurt bałkański: 3 łyżki
    - majonez: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 1 łyżka
    - pesto: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Pizza Grill Ser

Pizza z grilla (na spodzie z polenty) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z oliwy i reszty składników przygotowujemy marynatę. Smarujemy nią cukinię pokrojoną w plastry, paprykę W kawałkach, połówki cebul i pieczarki. Odstawiamy.
  • 2. 2 szklanki wody zagotowujemy z kostką rosołową. W jednej szklance wody rozprowadzamy kaszkę. Wlewamy do wrzątku i gotujemy, mieszając, aż zgęstnieje. Wsypujemy starty ser, mieszamy. Wykładamy do dwóch form na tarty, wyłożonych papierem do pieczenia (o średnicy 20 cm). Ręką maczaną w wodzie wyrównujemy powierzchnię. Zostawiamy do stężenia.
  • 3. Grillujemy warzywa i pieczarki oraz kiełbasę lub kabanosy.
  • 4. Ruszt smarujemy olejem i wykładamy polentę. Grillujemy chwilę, aż troszkę się podsuszy (nie trzeba przekręcać). Zdejmujemy ruszt z grilla i zostawiamy do ostygnięcia. Zdejmujemy polentę.
  • 5. Na podsuszonej stronie polenty układamy kiełbaskę pokrojoną w plastry i warzywa (w takich kawałkach, w jakich się grillowały, bądź kroimy w paseczki). oliwki kroimy w krążki i razem ze startym serem posypujemy pizzę (można też położyć ser w plastrach).
  • 6. Całość układamy na tacce, przykrywamy drugą i grillujemy do rozpuszczenia się sera.
  • 7. Przyrządzamy sos czosnkowy z podanych składników i polewamy nim pizzę. Można dodać także ketchup.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cukinia Jogurt Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować