Pizza z grilla (na spodzie z polenty)

  • wyświetlono: 241 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pizza pachnąca grillem, bo z grillowanymi dodatkami i sama też grillowana. Czemu nie?

PolskaGotuje
  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

- kaszka kukurydziana: 230 gramów
- ser wędzony: 40 gramów
- kostka rosolowa: 1 sztuka

- cukinia mała: 0.5 sztuki
- pieczarki: 10 sztuk
- papryka mała: 1 sztuka
- kielbasa lub kabanosy: 150 gramów
- cebule małe: 6 sztuk
- ser wędzony: 100 gramów
- oliwki czarne/drylowane: 10 sztuk

- oliwa zoliwek: 10 łyżek
- sok wyciśnięty z cytryny: 3 łyżki
- miód: 1 łyżka
- przyprawa do grilla: 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- zioła posiekane (oregano, rozmaryn, natka pietruszki): 1 łyżka

- czosnek polski zmiażdżony: 3 ząbki
- jogurt bałkański: 3 łyżki
- majonez: 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku: 1 łyżka
- pesto: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Pizza z grilla (na spodzie z polenty)

  • 1. Z oliwy i reszty składników przygotowujemy marynatę. Smarujemy nią cukinię pokrojoną w plastry, paprykę W kawałkach, połówki cebul i pieczarki. Odstawiamy.
  • 2. 2 szklanki wody zagotowujemy z kostką rosołową. W jednej szklance wody rozprowadzamy kaszkę. Wlewamy do wrzątku i gotujemy, mieszając, aż zgęstnieje. Wsypujemy starty ser, mieszamy. Wykładamy do dwóch form na tarty, wyłożonych papierem do pieczenia (o średnicy 20 cm). Ręką maczaną w wodzie wyrównujemy powierzchnię. Zostawiamy do stężenia.
  • 3. Grillujemy warzywa i pieczarki oraz kiełbasę lub kabanosy.
  • 4. Ruszt smarujemy olejem i wykładamy polentę. Grillujemy chwilę, aż troszkę się podsuszy (nie trzeba przekręcać). Zdejmujemy ruszt z grilla i zostawiamy do ostygnięcia. Zdejmujemy polentę.
  • 5. Na podsuszonej stronie polenty układamy kiełbaskę pokrojoną w plastry i warzywa (w takich kawałkach, w jakich się grillowały, bądź kroimy w paseczki). oliwki kroimy w krążki i razem ze startym serem posypujemy pizzę (można też położyć ser w plastrach).
  • 6. Całość układamy na tacce, przykrywamy drugą i grillujemy do rozpuszczenia się sera.
  • 7. Przyrządzamy sos czosnkowy z podanych składników i polewamy nim pizzę. Można dodać także ketchup.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiCukiniapizzajogurt bałkańskiobiadcukierser wędzonycukinia małana_grillakaszka mannapapryka małakielbasa lub kabanosycebule małeoliwa zoliweksok wyciśnięty z cytrynyczosnek polski

Komentarze

Podobne przepisy

Hamburgery z grilla

Dodane przez: Marta – redaktor

Hamburgery z grilla

Hamburgery z grilla to nie tylko...

Pieczarki faszerowane z grilla

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Pieczarki faszerowane z grilla

Pieczarki faszerowane z grilla...

Kolorowe szaszłyki z grilla

Dodane przez: bogusia82

Kolorowe szaszłyki z grilla

Szaszłyki są moim ulubionym daniem...

nadziewana kiełbaska

Dodane przez: PolskaGotuje

Nadziewane kiełbaski z grilla

kiedyś postanowiłam zmienić zwykłe...

Aromatyczny kurczak z grilla na szalotkach

Dodane przez: PolskaGotuje

Aromatyczny kurczak z grilla na szalotkach

Piersi z kurczaka, dzięki kilku...

Dodane przez: evita0007

Dorsz na ' rauszu ' z grilla

Dorsz to źródło cennych witamin,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE