Pizza z filetem drobiowym

  • wyświetlono: 224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pizza smakuje rewelacyjnie!!! Oczywiście wszystko zależy od gustu i smaku konsumującego, dlatego tez można dodać do niej swoje ulubione dodatki:). Jak dla mnie to połączenie sprawdziło się w 100%. Możemy wykorzystać do niej kotleta który został na z obiadu!

Jaga85

Składniki

Średnica około 35 cm
Ciasto:
• 30 dag mąki,
• 3 łyżki oleju,
• 130 ml mleka,
• ¼ kostki drożdży,
• 1/3 łyżeczki soli,
• ½ łyżeczki cukru,
• 1 jajko,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• jajko do posmarowania brzegów
Nadzienie:
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• Kilka oliwek (zielone i czarne),
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
• Około 50 g sera żółtego,
• Garść świeżych liści Rukli,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Świeżo mielona sól ziołowa,
• Olej do smażenia,
• Bułka tarta, jajko, mąka do panierki,
• 1 pomidor

Sposób przygotowania przepisu:

Pizza z filetem drobiowym

  • wyrośnięte ciasto1. CIASTO: Mleko podgrzewamy . Do letniego dokładamy pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy całość, by drożdże się rozpuściły. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko, pieprz i sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • wyłożone ciasto2. Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Następnie brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • przyprawione mięso3. NADZIENIE:Fileta porcjujemy na mniejsze części. Delikatnie rozbijamy, i oprószamy przyprawami.
  • usmażone filety4. Tak przygotowanego panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Następnie smażymy go do zrumienienia z obu stron na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane drobiowe kotlety delikatnie studzimy.
    Przestudzone kroimy w paski o szerokości około 1 cm.
  • nakładanie nadzienia5. Uformowane ciasto drożdżowe smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie układamy na nim pokrojonego w plasterki pomidora.
  • nakładanie filetu6. Na pomidora wykładamy pokrojone filety. Pomiędzy kawałki mięsa nakładamy pokrojone oliwki. Całość wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (180˚C).
    Miedzy czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nakładamy go na wierzch pizzy na 5 minut przed końcem pieczenia. Gdy ser się rozpuści pizzę wyjmujemy. Wierzch posypujemy obficie rukolą.
    Pizzę podajemy z dodatkiem ketchupu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakifilet z kurczakarukolapizzaciasto drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza z patelni

Dodane przez: danusia19671

Pizza z patelni

Pyszna, szybka i prosta pizza z...

Pizza z kurkami

Dodane przez: anetamlp

Pizza z kurkami

Domowa pizza ze świeżymi kurkami...

pizza z kurczakiem

Dodane przez: pati197799

domowa pizza z kurczakiem

po prostu pycha

image-1psefmu

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

PIZZA z PIECZARKAMI (PIZZA con i FUNGHI)

Pyszna pizza z pieczarkami, którą...

pizza

Dodane przez: roza28

Pizza z patelni

Smaczna pizza w formie placków...

Puszysta pizza

Dodane przez: Anitka0804

Puszysta pizza z dodatkami

Próbowałam już wielu przepisów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE