Pizza z cukinii – przepis na dietetyczną przekąskę, w niespotykanej wersji. Pyszna pizza z parmezanem, szynką parmeńską i rukolą zrobi furorę, a na pewno zaskoczy każdego!
40 min
Dla 1 osoby
Składniki:
2 szt. (średnie) Cukinie
50 g Parmezanu
2 szt. Jajek
Oregano
100 g Sera mozzarella
60 g Szynki parmeńskiej
Przecier pomidorowy/ pomidory w puszce
sól, pieprz, papryka, oregano, rukola
Pizza z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kilkakrotnie mocno odciskamy z niej wodę.
2. Dodajemy starty na tarce parmezan, wbijamy dwa jajka i posypujemy dużą ilością oregano. Całość mieszamy.
3. Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce do pizzy nasmarowanej odrobiną oliwy. Możemy użyl blachy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w 200 stopniach (góra – dół) przez około 20 minut. Brzegi pizzy powinny już być mocno zarumienione.
5. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek, aż będą zeszklone.
6. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy aż zgęstnieje.
7. Zarumieniony spód pizzy smarujemy gotowym sosem, układamy plasterki szynki i kawałki pokrojonej mozzarelli.
8. Wstawiamy do piekarnika na około 5-8 minut.
9. Gotową pizze posypujemy świeżą rukolą i parmezanem.
Komentarze