Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą

0 (0 ocen)

Rewelacyjna pizza na cienkim cieście z puszystym brzegiem, ze słodką kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i plastrami cukinii. Pizza jest bardzo syta!

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki oleju
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru
    25 g świeżych drożdży
    1 szklanka letniej wody

    Wierzch:
    2 łyżki sosu słodkie chilli
    4 plastry chudej szynki
    7 pieczarek
    4 łyżki kukurydzy
    1 duża kulka mozzarelli
    Kilka plastrów cukinii
    5 pomidorków koktajlowych
    100 g żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02gd2ri 1. Ciasto:
    Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier oraz wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Całość zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około 5 minut). Formujemy kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy koło o średnicy 32 cm. Ciasto przekładamy na dużą blaszkę.
    Wierzch smarujemy sosem, układamy szynkę pokrojoną w paseczki, plastry pieczarek, odsączoną kukurydzę, plastry mozzarelli i cukinii oraz pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 12-15 minut (funkcja z termoobiegiem). Pod koniec wierzch obsypujemy startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować