Pizza z cukinią i szprotami na cienkim cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ma wyjątkowy smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO (składniki na ok, 4 spody po 30 cm)

    0,5 kg mąki
    250 ml wody
    20 g drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy

    SOS POMIDOROWY

    łyżka koncentratu pomidorowego
    250 ml przecieru pomidorowego
    łyżka ziół prowansalskich lub oregano
    ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy
    sól, cukier do smaku

    SKŁADNIKI:
    3/4 puszki szprotów w oleju
    10-12 plastrów cukinii
    250 g sera żółtego
    średnia cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Pizza

Pizza z cukinią i szprotami na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem, solą i wodą do płynności. Dodać mąkę a na koniec oliwę. Ciasto wyrobić i posmarować oliwą. Następnie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. W międzyczasie z podanych składników przygotować sos pomidorowy. Ciasto wyrośnięte podzielić na 4 części. Pozostałe trzy np. zamrozić. Wybraną część ciasta rozwałkować na cienki placek i zawinąć brzegi dookoła. Pizzę posmarować obficie sosem, na to wsypać starty ser, pokrojoną w piórka cebulę, plastry cukinii i odsączone z oleju szproty. Piec 20 minut w 250 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować