Pizza z cukinią i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej, na koniec wlewamy rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Dobrze zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry, smarujmy olejem i na małym gazie na teflonowej patelni smażymy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem z obu stron do zmięknięcia. Zdejmujemy z patelni.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z miski, wałkujemy w kształt koła. Teflonową patelnię (średnica 28cm) przecieramy olejem, rozgrzewamy. Wykładamy ciasto i na małym gazie trzymamy około 5 minut. Zdejmujemy z gazu, przewracamy na druga stronę, wierzch smarujemy ketchupem. Następnie układamy pokrojony w plastry kozi ser i cukinię. Zakrywamy patelnię przykrywką, stawiamy z powrotem na mały gaz. Czekamy aż ser się roztopi. Gotowe.
Komentarze