Pożywna pizza na obiad dla całej rodziny. Smaczna, niedroga i szybka w zrobieniu. Polecam.
30 min
Składniki:
SPÓD:
40 dag mąki
2 łyżki oleju
2,5 dag świeżych drożdży
¾ szkl letniej wody
GÓRA PIZZY:
Ketchup
2 małe cukinie
½ czerwonej papryki
1 puszka kukurydzy
150 gr kiełbasy żywieckiej
2 mozzarelle
100 gr sera żółtego
Przyprawy: sól, pieprz kolorowy, wegeta, chilli i czosnek w proszku
Masło do wysmarowania blachy
1 łyżka oliwa z oliwek do smażenia
Pizza z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrobić ciasto i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie ciastem wylepić natłuszczoną formę, nakłuć widelcem wiele razy i posmarować ketchupen. Odstawić jeszcze 15 minut. W tym czasie przygotować górę pizzy.
2.Cukinie i paprykę umyć i pokroić w małe kostki. Przyprawić według gustu czosnkiem, chilli, solą, pieprzem oraz wegetą. Wymieszać. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojone warzywa oraz smażyć do miękkości.
3.Kiełbasę żywiecką pokroić w cienkie plastry, później dodatkowo w paski.
4.Mozzarellę odsączyć oraz pokroić wraz ze żółtym serem na małe kostki.
5.Na wcześniej przygotowanym spodzie pizzy kłaść najpierw usmażone warzywa, paski kiełbasy żywieckiej, odsączoną kukurydzę i na końcu posypać kostkami sera.
Komentarze