Pizza z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pożywna pizza na obiad dla całej rodziny. Smaczna, niedroga i szybka w zrobieniu. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • SPÓD:
    40 dag mąki
    2 łyżki oleju
    2,5 dag świeżych drożdży
    ¾ szkl letniej wody
    GÓRA PIZZY:
    Ketchup
    2 małe cukinie
    ½ czerwonej papryki
    1 puszka kukurydzy
    150 gr kiełbasy żywieckiej
    2 mozzarelle
    100 gr sera żółtego
    Przyprawy: sól, pieprz kolorowy, wegeta, chilli i czosnek w proszku
    Masło do wysmarowania blachy
    1 łyżka oliwa z oliwek do smażenia

Pizza z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie ciastem wylepić natłuszczoną formę, nakłuć widelcem wiele razy i posmarować ketchupen. Odstawić jeszcze 15 minut. W tym czasie przygotować górę pizzy.
  • 2. Cukinie i paprykę umyć i pokroić w małe kostki. Przyprawić według gustu czosnkiem, chilli, solą, pieprzem oraz wegetą. Wymieszać. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojone warzywa oraz smażyć do miękkości.
  • 3. Kiełbasę żywiecką pokroić w cienkie plastry, później dodatkowo w paski.
  • 4. Mozzarellę odsączyć oraz pokroić wraz ze żółtym serem na małe kostki.
  • 5. Na wcześniej przygotowanym spodzie pizzy kłaść najpierw usmażone warzywa, paski kiełbasy żywieckiej, odsączoną kukurydzę i na końcu posypać kostkami sera.
  • 6. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 200 st C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy