Pizza z boczkiem i cebulą

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na włoskie danie z polskim akcentem .

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki

    1 opakowanie drożdży

    50 ml oliwy z oliwek

    1 łyżeczka cukru

    1 łyżeczka soli

    ok. 250 ml ciepłej wody

    200 dag tartej mozzarelli lub innego sera

    200 ml sosu pomidorowego

    150 g boczku pokrojonego w cienkie paski

    1 duża cebula pokrojona w kostke
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Pizza Ciasto na pizze Ser

Pizza z boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, drożdże, oliwę, cukier, sól i wodę łączymy, zagniatamy, przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

    Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na 2 części i wałkujemy na grubość pół centymetra.

    Ciasto smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy plastry boczku i cebuli i posypujemy żółtym serem.

    Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy ok. 18-20 minut.

    Po wyjęciu kroimy, polewamy oliwą i podajemy na stół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Boczek Drożdże Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować