Pizza z bobem i kurczakiem

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe można łączyć z różnymi warzywami, owocami, mięsem czy wędlinami. W każdym wydaniu smakuje pysznie. O tym jaki smak przybierze nasza pizza decydujemy sami. Wszystko zależy od sezonu lub tego na co mamy ochotę. Dziś polecam pizzę z bobem i delikatnym filetem. Mniam:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 15 dag mąki chlebowej,
    • 15 dag mąki żytniej razowej,
    • 3 łyżki oleju rzepakowego,
    • 150 ml mleka,
    • 3 dag drożdży,
    • 1/4 łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 jajko do ciasta,
    • jajko do posmarowania ciasta
    Nadzienie:
    • 2-3 łyżki domowego ketchupu lub koncentratu pomidorowego,
    • Olej rzepakowy do smażenia,
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • 0,5 litry bobu,
    • 0,5 dużej, czerwonej cebuli,
    • Około 80 gram sera żółtego do posypania,
    • Natka pietruszki do podania,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z bobem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników 1. CIASTO: W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże. W oddzielnej misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta: mąki, sól, olej oraz jajko. Do tak przygotowanych składników dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Rośnie ono około 50-60 minut.
  • wyłożone ciasto 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 25x 30 cm. Formujemy wyższe brzegi, które następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • obieranie bobu 3. NADZIENIE:
    Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze części , oprószamy solą i pieprzem i przysmażamy na oleju. Tak przygotowanego dzielimy w paseczki, kostkę, jak kto woli.
    Bób gotujemy do miękkości. Ugotowany odcedzamy, a następnie zdejmujemy z niego skórkę.
  • przed pieczeniem 4. Środek przygotowanego ciasta smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy warstwę bobu i pokrojone mięso. Cebulę kroimy w plasterki i wykładamy na wierzch.
    Gotową pizzę pozostawiamy na około 15 minut, po czym wkładamy ją do nagrzanego piekarnika.
    Pizzę pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy ją startym żółtym serem. Gdy ten się rozpuści pizzę wyjmujemy, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować