Pizza z bazą dyniową,jabłkiem i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce umieść wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 10-15 minut. Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej wilgotną ściereczką na 60 minut. Po godzinie ciasto powinno potroić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania pod pizzę.Po uformowaniu pizzy ciasto należy odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na maksymalnie 20 minut.
Dynię umyć, usunąć pestki i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek grubo posiekać. Połowę dyni, połowę cebuli, czosnek, 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody wymieszać, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku na środkowym poziomie przez ok. 10 minut.Jabłko umyć, usunąć pestki i pokroić na cienkie plasterki. Kolendrę drobno poszatkować.Upieczoną dynię połączyć z 3 łyżkami wody i zmiksować blenderem do uzyskania delikatnej konsystencji, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Ciasto na pizzę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,posmarować sosem dyniowym,ułożyć ser pokrojony w mniejsze kawałki, posypać krążkami cebuli, plasterkami jabłka, kolendrą po czym piec w piekarniku na środkowym poziomie przez 15–20 minut.Smacznego.
Komentarze