Pizza wyśmienita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszam składniki na ciasto.
Drożdże wkruszam do kubka, mieszam z ciepłą wodą, olejem i cukrem. Gotowy płyn wlewam do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatam ręką (wystarczy 2-3 minuty). Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem(ok. 30 minut).
2.W czasie rośnięcia przygotowuje sos. Mieszam wszystkie składniki z przepisu i odstawiam na bok.
3.Wyrośnięte ciasto kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i rozwałkowuje. Smaruję sosem. Obkładam według uznania, ale polecam najpierw ser (bezpośrednio na sos), a dopiero na niego pozostałe składniki. Przyprószam ulubionymi przyprawami lub ziołami.
4.Rozgrzewam piekarnik do 250 st. C. Piekę w rozgrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu (najlepiej w termoobiegu, choć to niekonieczne) przez 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od składników wykorzystanych do obłożenia pizzy.
5.Upieczoną pizzę zdejmuję z papieru (folii aluminiowej, blaszki do pizzy), na którym się piekła i przekładam na kratkę (ruszt), żeby odparowała od spodu.
Komentarze