Pizza wiejska z jajkiem i kiełbasą

0 (0 ocen)

Jajko nie jest typowym składnikiem pizzy, ale na tyle ciekawym, że postanowiłam po raz kolejny umieścić je na liście składników, tym razem nie jajko sadzone a na twardo:). Efekt prezentuję poniżej.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanka mleka
    25g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Dodatki:
    150g mozzarelli
    5 łyżek kukurydzy konserwowej
    1 mała kiełbasa
    2 jajka ugotowane na twardo
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza wiejska z jajkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.

  • 2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone w plastry jajka i kiełbasę, kukurydzę.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.
  • 4. Przed podaniem posypujemy pizzę posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować